Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
zákusek se zakysanou smetanou

Zákusek se zakysanou smetanou

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Anna
  • Prep Time: 30 minut
  • Cook Time: 25 minut
  • Total Time: 55 minut
  • Yield: 12 porcí
  • Category: Dezert
  • Method: Pečení
  • Cuisine: Česká

Description

Lehký a lahodný moučník s nadýchaným kakaovým korpusem, jemným krémem ze zakysané smetany a pomazánkového másla, posypaný strouhanou hořkou čokoládou.


Ingredients

  • Těsto:
  • 200 ml oleje
  • 3 vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • 100 ml vody
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 200 g cukru krupice
  • 150 g hladké mouky
  • Krém:
  • 2 kelímky zakysané smetany
  • 12 kelímky smetany ke šlehání
  • 2 kelímky pomazánkového másla
  • cukr podle chuti
  • trochu rumu
  • Na ozdobu:
  • 2 balíčky hořké čokolády (nastrouhané)


Instructions

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Připravte si plech s pečicím papírem.
  2. Vejce vyšlehejte s cukrem, přidejte olej, vodu, kakao, mouku s práškem do pečiva a dobře promíchejte.
  3. Těsto nalijte na plech a pečte asi 20–25 minut. Nechte vychladnout.
  4. Na krém vyšlehejte smetanu ke šlehání do tuha. V jiné míse smíchejte zakysanou smetanu, pomazánkové máslo, cukr a trochu rumu. Vmíchejte šlehačku.
  5. Krém rozetřete na vychladlý korpus a posypte strouhanou čokoládou.
  6. Dejte ztuhnout do lednice alespoň na 2 hodiny.

Notes

  • Můžete použít i jiný druh čokolády podle chuti.
  • Dezert je nejlepší podávat dobře vychlazený.