Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Vepřové maso zapečené s brambory

Vepřové maso zapečené s brambory ala Živánská

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Anna
  • Prep Time: 20 minut
  • Cook Time: 90 minut
  • Total Time: 1 hodina 50 minut
  • Yield: 6 porcí
  • Category: Hlavní chod
  • Method: Pečení
  • Cuisine: Česká

Description

Tradiční a velmi chutné jídlo inspirované slovenskou živánskou pečínkou. Kombinace šťavnatého vepřového masa, brambor a cibule pečených dohromady vytváří skvělou chuťovou harmonii.


Ingredients

  • 800 g vepřového masa
  • 8 brambor
  • 2 cibule
  • 56 plátků másla
  • Sůl (dle chuti)
  • Vegeta (dle chuti)
  • Grilovací koření (dle chuti)
  • Mletý kmín (dle chuti)
  • Mletá sladká paprika (dle chuti)
  • Mletý černý pepř (dle chuti)
  • Voda (podle potřeby)


Instructions

  1. Předehřej troubu na 180 °C.
  2. Brambory oloupej a nakrájej na plátky, cibuli nakrájej na kolečka, maso na větší kostky.
  3. Brambory dej do zapékací mísy a osol, přidej koření, promíchej.
  4. Na brambory navrstvi cibuli a kousky masa. Posyp zbytkem koření a přidej máslo.
  5. Podlij trochou vody.
  6. Peč zakryté cca 1 hodinu, potom odkryj a dopékej ještě 20–30 minut dozlatova.
  7. Podávej horké, nejlépe se zeleninovým salátem.

Notes

  • Do pokrmu můžeš přidat i papriku nebo slaninu pro intenzivnější chuť.
  • Použij mladé brambory pro jemnější strukturu.