Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky se smetanovou omáčkou

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Anna
  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 25 minut
  • Total Time: 40 minut
  • Yield: 4 porce
  • Category: Hlavní chod
  • Method: Smažení, Dušení
  • Cuisine: Švédská

Description

Tradiční švédské masové kuličky podávané se smetanovou omáčkou – ideální s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami.


Ingredients

  • 500 g mletého hovězího nebo míchaného masa
  • 1 vejce
  • ½ cibule, jemně nasekaná
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky pepře
  • 1 lžička hořčice
  • Máslo nebo olej na smažení

Omáčka:

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 100 ml smetany na vaření
  • Sůl a pepř podle chuti


Instructions

  1. Smíchejte maso s vejcem, cibulí, strouhankou, solí, pepřem a hořčicí. Vytvořte malé kuličky.
  2. Na pánvi rozehřejte tuk a opečte kuličky dozlatova. Vyjměte je stranou.
  3. Ve stejné pánvi rozpusťte máslo, přidejte mouku a udělejte světlou jíšku.
  4. Postupně zalijte vývarem, míchejte dohladka. Přidejte smetanu a dochuťte.
  5. Vraťte kuličky do omáčky a vařte na mírném ohni 10 minut.
  6. Podávejte s kaší nebo vařenými bramborami.

Notes

  • Do omáčky můžete přidat trochu sójové omáčky pro výraznější chuť.
  • Místo hovězího lze použít i směs hovězího a vepřového masa.