Description
Tradiční švédské masové kuličky podávané se smetanovou omáčkou – ideální s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami.
Ingredients
- 500 g mletého hovězího nebo míchaného masa
- 1 vejce
- ½ cibule, jemně nasekaná
- 2 lžíce strouhanky
- 1 lžička soli
- ½ lžičky pepře
- 1 lžička hořčice
- Máslo nebo olej na smažení
Omáčka:
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 400 ml hovězího vývaru
- 100 ml smetany na vaření
- Sůl a pepř podle chuti
Instructions
- Smíchejte maso s vejcem, cibulí, strouhankou, solí, pepřem a hořčicí. Vytvořte malé kuličky.
- Na pánvi rozehřejte tuk a opečte kuličky dozlatova. Vyjměte je stranou.
- Ve stejné pánvi rozpusťte máslo, přidejte mouku a udělejte světlou jíšku.
- Postupně zalijte vývarem, míchejte dohladka. Přidejte smetanu a dochuťte.
- Vraťte kuličky do omáčky a vařte na mírném ohni 10 minut.
- Podávejte s kaší nebo vařenými bramborami.
Notes
- Do omáčky můžete přidat trochu sójové omáčky pro výraznější chuť.
- Místo hovězího lze použít i směs hovězího a vepřového masa.