Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
roláda z vlašských ořechů

Roláda z vlašských ořechů

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Anna
  • Prep Time: 30 minut
  • Cook Time: 12 minut
  • Total Time: 2 hodiny 45 minut
  • Yield: 1 roláda (cca 10 porcí)
  • Category: Dezert
  • Method: Pečení
  • Cuisine: Česká

Description

Nadýchaná ořechová roláda plněná bohatým čokoládovo-kávovým krémem a ozdobená čokoládou a vlašskými ořechy. Perfektní dezert ke kávě nebo slavnostní příležitosti.


Ingredients

  • Na těsto:
  • 5 vajec
  • 150 g třtinového cukru
  • 70 g polohrubé mouky
  • 95 g mletých vlašských ořechů
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • špetka soli
  • Na krém:
  • 3 žloutky
  • 200 g mléka
  • 150 g moučkového cukru
  • 70 g celozrnné pšeničné mouky
  • 100 g kvalitní čokolády (7080 % kakaa)
  • 250 g másla (pokojové teploty)
  • 100 g silné kávy
  • 100 g rumu
  • 1/2 lžičky mleté vanilky
  • špetka soli
  • Na ozdobu:
  • vlašské ořechy
  • čokoláda


Instructions

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Vyložte plech pečicím papírem.
  2. Ušlehejte vejce se špetkou soli a cukrem do husté pěny. Přidejte olej. Vmíchejte mouku a mleté ořechy.
  3. Rozetřete těsto na plech a pečte 10–12 minut. Ještě teplé srolujte s papírem a nechte vychladnout.
  4. Na krém zahřejte mléko s moukou, žloutky, cukrem, vanilkou a solí, až zhoustne. Přidejte čokoládu a nechte rozpustit. Nechte vychladnout.
  5. Vyšlehejte máslo, pak po částech přidejte čokoládový základ, kávu a rum.
  6. Rozviňte roládu, potřete krémem a znovu stočte.
  7. Ozdobte rozpuštěnou čokoládou a vlašskými ořechy. Nechte chladit alespoň 2 hodiny.

Notes

  • Můžete použít i jiný druh ořechů podle chuti.
  • Pro jemnější chuť lze vynechat rum.