Description
Tradiční český recept na šťavnatou pečenou kachnu podávanou s houskovými knedlíky a červeným zelím na víně. Perfektní slavnostní jídlo!
Ingredients
- Pečená kachna:
- 4 ks kachní stehna
- 1 lžička kmínu
- 4 stroužky česneku
- 1 svazek tymiánu
- špetka soli
- Červené zelí na víně:
- 1 malá hlávka červeného zelí
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce cukru krupice
- 100 ml červeného vína
- 2 jablka
- 1 lžíce vinného octa
- špetka soli
- špetka mletého pepře
- Houskové knedlíky:
- 2 housky (den staré)
- 500 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 10 g droždí
- 0,5 lžičky cukru
- 250 ml vlažného mléka
- 1 lžíce oleje (na vytření mísy)
- špetka soli
Instructions
- Předehřejte troubu na 160 °C. Osolte stehna, potřete česnekem, posypte kmínem a tymiánem. Dejte do pekáče, podlijte trochou vody a pečte přikryté 2 hodiny, pak odkryjte a dopečte dozlatova.
- Na zelí nakrájejte cibuli a zelí, jablka nastrouhejte. Na oleji orestujte cibuli s cukrem, přidejte zelí, jablka, víno a ocet. Osolte, opepřete a duste cca 40 minut.
- Na knedlíky nakrájejte housky. V míse smíchejte droždí, cukr a mléko, nechte vzejít kvásek. Přidejte mouku, vejce, sůl a housky, vypracujte těsto. Nechte kynout cca 45 minut. Z těsta vytvořte 2 válečky a vařte ve vroucí osolené vodě asi 20 minut.
- Podávejte kachnu s teplým zelím a nakrájenými knedlíky.
Notes
- Pokud chcete ještě výraznější chuť, přidejte do zelí pár kuliček nového koření nebo bobkový list.
- Knedlíky lze připravit i předem a ohřát v páře.