Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Pečená kachna s knedlíky

Pečená kachna s houskovými knedlíky a zelím na víně

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Anna
  • Prep Time: 45 minut
  • Cook Time: 2 hodiny 40 minut
  • Total Time: 3 hodiny 25 minut
  • Yield: 4 porce
  • Category: Hlavní chod
  • Method: Pečení
  • Cuisine: Česká

Description

Tradiční český recept na šťavnatou pečenou kachnu podávanou s houskovými knedlíky a červeným zelím na víně. Perfektní slavnostní jídlo!


Ingredients

  • Pečená kachna:
    • 4 ks kachní stehna
    • 1 lžička kmínu
    • 4 stroužky česneku
    • 1 svazek tymiánu
    • špetka soli
  • Červené zelí na víně:
    • 1 malá hlávka červeného zelí
    • 1 cibule
    • 2 lžíce oleje
    • 1 lžíce cukru krupice
    • 100 ml červeného vína
    • 2 jablka
    • 1 lžíce vinného octa
    • špetka soli
    • špetka mletého pepře
  • Houskové knedlíky:
    • 2 housky (den staré)
    • 500 g hrubé mouky
    • 1 vejce
    • 10 g droždí
    • 0,5 lžičky cukru
    • 250 ml vlažného mléka
    • 1 lžíce oleje (na vytření mísy)
    • špetka soli


Instructions

  1. Předehřejte troubu na 160 °C. Osolte stehna, potřete česnekem, posypte kmínem a tymiánem. Dejte do pekáče, podlijte trochou vody a pečte přikryté 2 hodiny, pak odkryjte a dopečte dozlatova.
  2. Na zelí nakrájejte cibuli a zelí, jablka nastrouhejte. Na oleji orestujte cibuli s cukrem, přidejte zelí, jablka, víno a ocet. Osolte, opepřete a duste cca 40 minut.
  3. Na knedlíky nakrájejte housky. V míse smíchejte droždí, cukr a mléko, nechte vzejít kvásek. Přidejte mouku, vejce, sůl a housky, vypracujte těsto. Nechte kynout cca 45 minut. Z těsta vytvořte 2 válečky a vařte ve vroucí osolené vodě asi 20 minut.
  4. Podávejte kachnu s teplým zelím a nakrájenými knedlíky.

Notes

  • Pokud chcete ještě výraznější chuť, přidejte do zelí pár kuliček nového koření nebo bobkový list.
  • Knedlíky lze připravit i předem a ohřát v páře.