Úvod
Mrkvovo-jablečné celozrnné muffiny jsou nadýchané, voňavé a plné zdravých surovin. Skvěle se hodí na snídani nebo jako sladká svačina během dne.

Proč si tento recept zamiluješ
Tyto muffiny mi učarovaly hned při prvním soustu. Pamatuji si, jak jsem je poprvé pekla na rodinný piknik — zmizely doslova během chvilky! Jejich jemná sladkost pochází z jablka a mrkve, a díky oříškům a sušenému ovoci jsou příjemně křupavé. Tento recept je navíc skvělý způsob, jak do jídelníčku nenápadně přidat více zeleniny a vlákniny, hlavně pro děti. Ráda je peču, když přijde návštěva — pokaždé se mě ptají na recept!
Ingredience
V této části najdeš přesný seznam surovin, které budeš potřebovat na přípravu těchto výjimečných muffinů.
- 150 g jablka a mrkve (cca 1 jablko a 1 mrkev)
- 200 g rozinek nebo sušených brusinek
- 2 vejce
- 180 g olivového oleje
- 80 g agávového sirupu
- 2 lžíce chia semínek
- 100 g ovesných vloček
- 100 g celozrnné mouky (pšeničné nebo špaldové)
- Špetka soli
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 lžička vinného kamene (prášek do pečiva)
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého nového koření
- Hrst ořechů a sušeného ovoce na posypání
Instrukce
Postupuj krok za krokem a užij si krásnou vůni skořice a jablek, která provoní celý dům!
- Předehřej troubu na 180 °C. Připrav si formu na muffiny a vylož ji papírovými košíčky.
- Jablko a mrkev nastrouhej nahrubo.
- Ve velké míse vyšlehej vejce s olejem a agávovým sirupem.
- Přidej chia semínka, ovesné vločky a nastrouhanou směs jablka a mrkve. Dobře promíchej.
- Přisyp mouku, sůl, sodu, prášek do pečiva, skořici a nové koření. Promíchej, aby se vše spojilo.
- Nakonec přidej rozinky nebo brusinky.
- Těsto rozděl do formiček a posyp ořechy a sušeným ovocem.
- Peč cca 25 minut, dokud nejsou muffiny zlatavé a pružné na dotek.
- Nech lehce vychladnout a podávej.
Náhrady
Tady najdeš tipy, jak suroviny upravit podle toho, co máš doma.
- Agávový sirup můžeš nahradit medem nebo javorovým sirupem.
- Olivový olej můžeš vyměnit za kokosový nebo řepkový.
- Rozinky můžeš nahradit sušenými meruňkami, fíky nebo datlemi.
- Pokud nemáš rád/a ořechy, můžeš je vynechat nebo použít semínka dýně či slunečnice.
Variace
Tento recept nabízí spoustu možností úprav, díky kterým si muffiny přizpůsobíš podle své chuti.
- Přidej trochu nastrouhané citronové nebo pomerančové kůry pro svěžejší chuť.
- Do těsta můžeš zamíchat kousky hořké čokolády pro sladší verzi.
- Chia semínka můžeš nahradit mletým lněným semínkem nebo mákem.
Vybavení
V této části najdeš seznam pomůcek, které ti přípravu usnadní.
- Mísa na míchání
- Hrubé struhadlo
- Metlička nebo ruční mixér
- Forma na muffiny
- Papírové košíčky
- Lžíce na dávkování těsta
Skladování
Jak uchovat muffiny, aby zůstaly čerstvé co nejdéle?
Muffiny skladuj ve vzduchotěsné dóze při pokojové teplotě až 3 dny. Můžeš je také zamrazit — před podáváním je nech rozmrazit při pokojové teplotě nebo je lehce ohřej v troubě.
Nejlepší tip
Pokud chceš, aby byly muffiny ještě vláčnější, přidej do těsta trochu bílého jogurtu nebo rozmačkaný banán. Muffiny tak zůstanou měkké a čerstvé ještě déle!
Nejčastější otázky a odpovědi
Tady odpovídám na otázky, které mi často píšete.
Mohu použít běžnou bílou mouku?
Ano, ale muffiny nebudou tak celozrnné a budou méně syté.
Mohu udělat veganskou verzi?
Ano! Místo vajec použij „lněné vejce“ (1 lžíce mletého lněného semínka + 3 lžíce vody na každé vejce).
Hodí se muffiny do svačinové krabičky?
Rozhodně! Jsou skvělé jako zdravá svačina do školy nebo do práce.

Mrkvovo-jablečné celozrnné muffiny
- Prep Time: 15 minut
- Cook Time: 25 minut
- Total Time: 40 minut
- Yield: 12 muffinů
- Category: Dezert
- Method: Pečení
- Cuisine: Mezinárodní
Description
Nadýchané a zdravé muffiny plné šťavnaté mrkve a jablka, oslazené agáve nektarem a dochucené skořicí a novým kořením. Skvělé jako snídaně nebo svačina!
Ingredients
- 150 g jablka a mrkve (cca 1 jablko a 1 mrkev)
- 200 g hrozinek nebo sušených brusinek
- 2 vejce
- 180 g olivového oleje
- 80 g agáve nektaru
- 2 lžíce chia semínek
- 100 g ovesných vloček
- 100 g celozrnné mouky (pšeničné nebo špaldové)
- špetka soli
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva z vinného kamene
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého nového koření
- hrst ořechů a sušeného ovoce na posypání
Instructions
- Předehřejte troubu na 180 °C. Připravte si formu na muffiny a vložte papírové košíčky.
- Jablko a mrkev nastrouhejte nahrubo.
- V míse vyšlehejte vejce s olejem a agáve nektarem. Přidejte chia semínka, ovesné vločky a nastrouhanou směs.
- Vmíchejte mouku, sůl, sodu, prášek do pečiva, skořici a nové koření. Nakonec přidejte hrozinky.
- Rozdělte těsto do košíčků a posypte ořechy a sušeným ovocem.
- Pečte asi 25 minut, dokud nejsou muffiny zlatavé a pružné na dotek.
- Nechte krátce vychladnout a podávejte.
Notes
- Do těsta můžete přidat i nasekané ořechy nebo kokosové vločky pro extra chuť.
- Muffiny lze skladovat v uzavřené nádobě až 3 dny.
Leave a Reply