Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
máslové sušenky recepty

Fantastické máslové sušenky

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Anna
  • Prep Time: 20 minut
  • Cook Time: 12 minut
  • Total Time: 1 hodina 32 minut (včetně chlazení)
  • Yield: cca 40 sušenek
  • Category: Dezert
  • Method: Pečení
  • Cuisine: Mezinárodní

Description

Univerzální recept na máslové sušenky, které si můžete ochutit podle své fantazie. Skvělé na Vánoce i k odpolednímu čaji. Základní těsto lze dochutit různými kombinacemi bylinek, ořechů, ovoce a koření.


Ingredients

  • 280 g hladké mouky (pro zdravější verzi nahraďte 50% celozrnnou moukou)
  • 130 g másla
  • 105 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • ½ lžičky mleté vanilky (volitelně)
  • ½ strouhané tonka fazolky (volitelně)
  • citrónová kůra (volitelně)


Instructions

  1. Připravte základní těsto smícháním másla, cukru, vejce, soli a mouky. Přidejte případně vanilku, tonku nebo citrónovou kůru.
  2. Těsto rozdělte na dva válečky.
  3. Vyberte si příchuť a přidejte suroviny do jednoho válečku těsta:
  4. Rozmarýn & Citrón: 1–2 větvičky čerstvého rozmarýnu (najemno nasekané), kůra z 1 bio citrónu.
  5. Brusinky & Pomeranč: hrst nasekaných sušených brusinek, kůra z 1 bio pomeranče.
  6. Pistácie & Matcha: hrst nasekaných pistácií, kůra z 1 limety, ½ lžíce matchy nebo spirulíny.
  7. Jahody & Mandle: hrst mrazem sušených jahod, hrst nasekaných mandlí, nastrouhaná tonka fazolka.
  8. Mák & Citrón: hrst mletého máku, 1 lžíce celého máku, kůra z 1 bio citrónu.
  9. Pekanové ořechy & Karamel: hrst nasekaných pekanových ořechů, 5 nasekaných karamelových bonbónů.
  10. Kakao & Citrón: hrst nasekaných kakaových bobů, kůra z 1 bio citrónu, 1 lžíce kakaa.
  11. Citrusový: hrst kandované citrusové kůry.
  12. Kokos & Čokoláda: hrst strouhaného kokosu, 2 lžíce nasekané hořké čokolády.
  13. Sezam bílý & černý: hrst rozmixovaných černých sezamových semínek, 1 lžíce bílého a černého sezamu, případně 1 lžička aktivního uhlí pro sytější barvu.
  14. Těsto zabalte do folie a dejte vychladit do lednice alespoň na 1 hodinu.
  15. Poté nakrájejte na plátky a pečte na 180 °C asi 10–12 minut, dokud nejsou zlatavé.

Notes

  • Můžete experimentovat s dalšími příchutěmi: kandovaný zázvor, perníkové koření, sušené ovoce, různé ořechy a semínka.