Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
jahodový letní dort

Jahodový letní dort

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Anna
  • Prep Time: 30 minut
  • Cook Time: 25 minut
  • Total Time: 55 minut
  • Yield: 12 porcí
  • Category: Dezert
  • Method: Pečení
  • Cuisine: Česká

Description

Lehký, svěží a dokonale letní jahodový dort s nadýchaným korpusem a krémem z mascarpone a smetany. Ideální na oslavy nebo jako osvěžující dezert v horkých dnech.


Ingredients

  • Na korpus:
  • 5 vajec
  • 150 g třtinového cukru
  • 120 g hladké mouky
  • 5 lžic slunečnicového oleje
  • špetka soli
  • Na krém:
  • 500 g mascarpone
  • 750 ml smetany ke šlehání (33 %)
  • 2 ztužovače smetany
  • 5 lžic bezového nebo javorového sirupu
  • kůra z 1 citronu
  • 900 g jahod


Instructions

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Vyložte dno formy pečicím papírem.
  2. Ušlehejte vejce se špetkou soli a cukrem do pěny. Přidejte olej a mouku, jemně promíchejte.
  3. Nalijte do formy a pečte cca 25 minut. Nechte vychladnout.
  4. Ušlehejte smetanu se ztužovačem. Přidejte mascarpone, sirup a citronovou kůru, dobře promíchejte.
  5. Polovinu jahod nakrájejte na plátky, zbytek nechte na ozdobu.
  6. Na vychladlý korpus rozetřete část krému, přidejte vrstvu jahod, pak zbytek krému.
  7. Ozdobte celými jahodami.
  8. Nechte minimálně 2 hodiny chladit.

Notes

  • Dort můžete připravit i den předem — chutě se krásně propojí.
  • Místo bezového sirupu lze použít i vanilkový extrakt.