Description
Sytá, voňavá polévka z čerstvých hub, zjemněná smetanou a ozdobená ztraceným vejcem. Ideální pro podzimní nebo zimní dny, kdy vás zahřeje a zasytí.
Ingredients
- 200 g čerstvých hub (žampiony, hlíva nebo směs)
- 2 střední brambory
- 1 menší cibule
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 700 ml vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
- 150 ml smetany ke šlehání
- 1 hrst čerstvého kopru (nebo 1 lžička sušeného)
- Ocet na vaření vajec
- Sůl, pepř podle chuti
- 2 vejce
Instructions
- Na másle orestujte najemno nakrájenou cibuli a houby do změknutí.
- Přidejte na kostičky nakrájené brambory. Zasypte moukou, krátce promíchejte a zalijte vývarem.
- Vařte 15–20 minut, dokud nejsou brambory měkké.
- Vmíchejte smetanu a nasekaný kopr. Dochuťte solí a pepřem a krátce provařte.
- Ztracené vejce: Do vroucí vody s trochou octa rozklepněte vejce a vařte cca 3 minuty. Opatrně vyjměte.
- Polévku servírujte s vejcem navrchu a ozdobte čerstvým koprem.
Notes
- Polévku můžete částečně rozmixovat pro krémovější konzistenci.
- Skvěle chutná i bez vajíčka jako vegetariánský pokrm.