Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Hovězí na koprové omáčce

Krémová houbová polévka s koprem a ztraceným vejcem

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Anna
  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 25 minut
  • Total Time: 40 minut
  • Yield: 4 porce
  • Category: Polévka
  • Method: Vaření
  • Cuisine: Česká

Description

Sytá, voňavá polévka z čerstvých hub, zjemněná smetanou a ozdobená ztraceným vejcem. Ideální pro podzimní nebo zimní dny, kdy vás zahřeje a zasytí.


Ingredients

  • 200 g čerstvých hub (žampiony, hlíva nebo směs)
  • 2 střední brambory
  • 1 menší cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 700 ml vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1 hrst čerstvého kopru (nebo 1 lžička sušeného)
  • Ocet na vaření vajec
  • Sůl, pepř podle chuti
  • 2 vejce


Instructions

  1. Na másle orestujte najemno nakrájenou cibuli a houby do změknutí.
  2. Přidejte na kostičky nakrájené brambory. Zasypte moukou, krátce promíchejte a zalijte vývarem.
  3. Vařte 15–20 minut, dokud nejsou brambory měkké.
  4. Vmíchejte smetanu a nasekaný kopr. Dochuťte solí a pepřem a krátce provařte.
  5. Ztracené vejce: Do vroucí vody s trochou octa rozklepněte vejce a vařte cca 3 minuty. Opatrně vyjměte.
  6. Polévku servírujte s vejcem navrchu a ozdobte čerstvým koprem.

Notes

  • Polévku můžete částečně rozmixovat pro krémovější konzistenci.
  • Skvěle chutná i bez vajíčka jako vegetariánský pokrm.