Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
houskový knedlík

Houskový knedlík

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Anna
  • Prep Time: 60 minut
  • Cook Time: 25 minut
  • Total Time: 85 minut
  • Yield: 2 velké knedlíky (cca 8 porcí)
  • Category: Příloha
  • Method: Vaření
  • Cuisine: Česká

Description

Klasický český houskový knedlík, ideální příloha k omáčkám a masovým pokrmům. Jemný, nadýchaný a plný chuti díky kouskům housky.


Ingredients

  • 1 kg hrubé mouky
  • ½ kostky čerstvého droždí
  • 1 vajíčko
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • cca ½ litru vody (dle potřeby)
  • 2 housky, nakrájené na kostičky


Instructions

  1. Droždí rozmíchejte s cukrem ve vlažné vodě a nechte krátce vzejít.
  2. Do mísy dejte mouku, sůl a vajíčko, přidejte kvásek a část vody. Vypracujte hladké těsto, podle potřeby dolévejte vodu.
  3. Vmíchejte nakrájené housky. Těsto přikryjte a nechte kynout asi 45 minut.
  4. Z těsta vytvořte 2 šišky. Nechte je ještě chvíli odpočinout.
  5. Vařte v osolené vodě asi 20–25 minut, během vaření knedlíky otočte.
  6. Po uvaření propíchejte vidličkou a nechte chvíli odležet.
  7. Krájejte nití nebo ostrým nožem a podávejte ihned.

Notes

  • Pro snadnější krájení doporučujeme použít nit místo nože.
  • Knedlíky lze připravit i předem a ohřát v páře.