Description
Klasický český houskový knedlík, ideální příloha k omáčkám a masovým pokrmům. Jemný, nadýchaný a plný chuti díky kouskům housky.
Ingredients
- 1 kg hrubé mouky
- ½ kostky čerstvého droždí
- 1 vajíčko
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- cca ½ litru vody (dle potřeby)
- 2 housky, nakrájené na kostičky
Instructions
- Droždí rozmíchejte s cukrem ve vlažné vodě a nechte krátce vzejít.
- Do mísy dejte mouku, sůl a vajíčko, přidejte kvásek a část vody. Vypracujte hladké těsto, podle potřeby dolévejte vodu.
- Vmíchejte nakrájené housky. Těsto přikryjte a nechte kynout asi 45 minut.
- Z těsta vytvořte 2 šišky. Nechte je ještě chvíli odpočinout.
- Vařte v osolené vodě asi 20–25 minut, během vaření knedlíky otočte.
- Po uvaření propíchejte vidličkou a nechte chvíli odležet.
- Krájejte nití nebo ostrým nožem a podávejte ihned.
Notes
- Pro snadnější krájení doporučujeme použít nit místo nože.
- Knedlíky lze připravit i předem a ohřát v páře.