Description
Klasické nadýchané české buchty plněné mákem nebo tvarohem, které provoní celou kuchyni. Skvělé k snídani nebo ke kávě.
Ingredients
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 100 g cukru moučka
- 42 g droždí
- 250 ml mléka
- 2 žloutky
- špetka soli
- 1 lžíce oleje
- Náplň 1 (máková):
- mletý mák
- cukr moučka
- trocha mléka
- piškoty
- Náplň 2 (tvarohová):
- 250 g tvarohu v alobalu
- 1 žloutek
- cukr moučka podle chuti
- 1 vanilkový cukr
Instructions
- Ohřejte mléko a rozpusťte v něm droždí s trochou cukru, nechte vzejít kvásek.
- Do mísy dejte mouku, cukr, sůl, žloutky, olej a kvásek, zpracujte hladké těsto. Nechte kynout asi 1 hodinu.
- Mezitím si připravte náplně: mák smíchejte s cukrem, mlékem a piškoty; tvaroh smíchejte s cukry a žloutkem.
- Z těsta vytvořte kousky, naplňte vybranou náplní a dobře zabalte.
- Skládejte buchty do vymazaného pekáče těsně vedle sebe.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30–35 minut dozlatova.
- Po upečení poprašte moučkovým cukrem a podávejte ještě vlažné.
Notes
- Do makové náplně můžete přidat i trochu rumu pro výraznější chuť.
- Buchty jsou nejlepší čerstvé, ale můžete je i ohřát druhý den.