Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
cuketový perník s kakaem

Hrnkový cuketový perník

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Anna
  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 25 minut
  • Total Time: 40 minut
  • Yield: 1 velký plech nebo 2 biskupské formy
  • Category: Dezert
  • Method: Pečení
  • Cuisine: Česká

Description

Lehký, vláčný perník se strouhanou cuketou a voňavým kořením, připravený z celozrnné mouky. Skvělý na snídani i svačinu.


Ingredients

  • 1 hrnek / 130 g žitné celozrnné mouky
  • 2 hrnky / 260 g pšeničné celozrnné mouky
  • 1 hrnek / 250 g třtinového cukru
  • 3/4 hrnku rostlinného oleje
  • 3 vejce
  • 3 hrnky / 700 g jemně strouhané cukety
  • 1 lžička sody na pečení
  • 1 prášek do pečiva
  • 2-3 lžíce pravého kakaa
  • vanilka (extrakt, semínka nebo vanilkový cukr)
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého nového koření
  • 1-2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička mletého kardamonu
  • špetka soli
  • kůra z jednoho bio citrónu
  • 2-3 lžíce chia semínek (volitelné)


Instructions

  1. Předehřejte troubu na 160°C horkovzdušnou. Připravte si velký plech nebo dvě formy na biskupský chlebíček, vymažte je nebo vyložte pečícím papírem.
  2. Nastrouhejte cuketu na jemném struhadle. Šťávu neslévejte. Přidejte vejce, olej, semínka, citrónovou kůru a dobře promíchejte.
  3. V druhé míse smíchejte všechny suché ingredience.
  4. Propojte obě směsi, vzniklé těsto nalijte na plech a vložte do předehřáté trouby.
  5. Pečte 20-25 minut (dle formy). Otestujte špejlí — neměla by být mokrá, ale koláč by měl zůstat vláčný.

Notes

  • Chia semínka nejsou nutná, ale obohacují perník o vitamíny a aminokyseliny.
  • Doba pečení se může lišit podle použité formy.