Description
Lehký, vláčný perník se strouhanou cuketou a voňavým kořením, připravený z celozrnné mouky. Skvělý na snídani i svačinu.
Ingredients
- 1 hrnek / 130 g žitné celozrnné mouky
- 2 hrnky / 260 g pšeničné celozrnné mouky
- 1 hrnek / 250 g třtinového cukru
- 3/4 hrnku rostlinného oleje
- 3 vejce
- 3 hrnky / 700 g jemně strouhané cukety
- 1 lžička sody na pečení
- 1 prášek do pečiva
- 2-3 lžíce pravého kakaa
- vanilka (extrakt, semínka nebo vanilkový cukr)
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého nového koření
- 1-2 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička mletého kardamonu
- špetka soli
- kůra z jednoho bio citrónu
- 2-3 lžíce chia semínek (volitelné)
Instructions
- Předehřejte troubu na 160°C horkovzdušnou. Připravte si velký plech nebo dvě formy na biskupský chlebíček, vymažte je nebo vyložte pečícím papírem.
- Nastrouhejte cuketu na jemném struhadle. Šťávu neslévejte. Přidejte vejce, olej, semínka, citrónovou kůru a dobře promíchejte.
- V druhé míse smíchejte všechny suché ingredience.
- Propojte obě směsi, vzniklé těsto nalijte na plech a vložte do předehřáté trouby.
- Pečte 20-25 minut (dle formy). Otestujte špejlí — neměla by být mokrá, ale koláč by měl zůstat vláčný.
Notes
- Chia semínka nejsou nutná, ale obohacují perník o vitamíny a aminokyseliny.
- Doba pečení se může lišit podle použité formy.