Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Bramborová vánočka babičky Olinky

Bramborová vánočka babičky Olinky

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Anna
  • Prep Time: 90 minut
  • Cook Time: 50 minut
  • Total Time: 2 hodiny 20 minut
  • Yield: 1 velká vánočka
  • Category: Pečivo
  • Method: Pečení
  • Cuisine: Česká

Description

Nadýchaná a vláčná vánočka podle receptu babičky Olinky, obohacená o vařenou bramboru, sušené ovoce a mandle. Skvělá na vánoční snídani nebo sváteční stůl!


Ingredients

  • 0,5 kg polohrubé pšeničné mouky (můžete nahradit zčásti celozrnnou)
  • 125 g másla
  • 25 g čerstvého droždí nebo 10 g sušeného
  • 3 žloutky
  • 70 g třtinového cukru
  • 240 ml mléka
  • 1 vařená brambora (cca 120 g)
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • Kůra z 1 bio citronu
  • Špetka soli
  • 3 lžíce drcených lněných semínek (volitelné)
  • 70 g hrozinek a brusinek
  • 70 g blanšírovaných mandlí
  • Extrakt rumu nebo tonky (dle chuti)


Instructions

  1. Mléko lehce ohřejte a rozmíchejte v něm droždí s lžičkou cukru, nechte vzejít kvásek.
  2. Bramboru nastrouhejte najemno.
  3. Do mísy dejte mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru, žloutky, bramboru, semínka, extrakty a kvásek.
  4. Přilijte zbylé mléko a rozpuštěné (vychladlé) máslo, vypracujte hladké těsto.
  5. Zapracujte hrozinky, brusinky a mandle. Přikryjte a nechte kynout cca 1 hodinu.
  6. Upleťte vánočku, položte na plech s pečícím papírem a nechte ještě 30 minut kynout.
  7. Potřete rozšlehaným vejcem, případně posypte mandlemi.
  8. Pečte na 160 °C asi 40–50 minut dozlatova.
  9. Nechte zchladnout a podávejte třeba s máslem a domácí marmeládou.

Notes

  • Můžete použít i jiný druh sušeného ovoce podle chuti.
  • Pokud chcete více vláčnou strukturu, přidejte více brambory.