Description
Nadýchaná a vláčná vánočka podle receptu babičky Olinky, obohacená o vařenou bramboru, sušené ovoce a mandle. Skvělá na vánoční snídani nebo sváteční stůl!
Ingredients
- 0,5 kg polohrubé pšeničné mouky (můžete nahradit zčásti celozrnnou)
- 125 g másla
- 25 g čerstvého droždí nebo 10 g sušeného
- 3 žloutky
- 70 g třtinového cukru
- 240 ml mléka
- 1 vařená brambora (cca 120 g)
- 1 lžíce vanilkového cukru
- Kůra z 1 bio citronu
- Špetka soli
- 3 lžíce drcených lněných semínek (volitelné)
- 70 g hrozinek a brusinek
- 70 g blanšírovaných mandlí
- Extrakt rumu nebo tonky (dle chuti)
Instructions
- Mléko lehce ohřejte a rozmíchejte v něm droždí s lžičkou cukru, nechte vzejít kvásek.
- Bramboru nastrouhejte najemno.
- Do mísy dejte mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru, žloutky, bramboru, semínka, extrakty a kvásek.
- Přilijte zbylé mléko a rozpuštěné (vychladlé) máslo, vypracujte hladké těsto.
- Zapracujte hrozinky, brusinky a mandle. Přikryjte a nechte kynout cca 1 hodinu.
- Upleťte vánočku, položte na plech s pečícím papírem a nechte ještě 30 minut kynout.
- Potřete rozšlehaným vejcem, případně posypte mandlemi.
- Pečte na 160 °C asi 40–50 minut dozlatova.
- Nechte zchladnout a podávejte třeba s máslem a domácí marmeládou.
Notes
- Můžete použít i jiný druh sušeného ovoce podle chuti.
- Pokud chcete více vláčnou strukturu, přidejte více brambory.