Úvod
Honzovy buchty jsou měkoučké, nadýchané kynuté buchty s lahodnou náplní, které zahřejí u srdce a připomenou chuť dětství.

Proč si tento recept zamiluješ
Když jsem Honzovy buchty ochutnala poprvé, hned jsem si vzpomněla na prázdniny u babičky na venkově. Vůně kynutého těsta se linula celým domem a já jsem se nemohla dočkat, až babička vytáhne plech z trouby. Nejlepší byly ještě trochu teplé, posypané moučkovým cukrem, k tomu hrnek kakaa. Tento recept se v naší rodině předává už léta a je součástí svátečních chvil — na Vánoce, rodinné oslavy nebo líné neděle. Díky němu se cítím jako v malé české kavárně, kde každý kousek chutná jako vzpomínka na bezstarostné dny.
Ingredience
V této části najdeš všechny suroviny, které potřebuješ k přípravě dokonalých Honzových buchet.
Těsto
- 500 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 42 g čerstvého droždí
- 250 ml mléka
- 2 žloutky
- špetka soli
- 1 lžíce oleje
Maková náplň
- mletý mák (cca 100 g)
- moučkový cukr (dle chuti)
- trochu mléka
- několik rozdrobených piškotů
Tvarohová náplň
- 250 g tvarohu (nejlépe polotučný, ve staniolu)
- 1 žloutek
- moučkový cukr (dle chuti)
- 1 balíček vanilkového cukru
Instrukce
Tady se krok za krokem dozvíš, jak připravit ty nejlepší Honzovy buchty.
- Zahřej mléko a rozmíchej v něm droždí s trochou cukru. Nech vzejít kvásek (cca 10–15 minut).
- Do velké mísy prosej mouku, přidej moučkový cukr a špetku soli. Přidej žloutky, olej a kvásek.
- Vypracuj hladké a pružné těsto. Přikryj utěrkou a nech kynout asi 1 hodinu.
- Mezitím si připrav náplně:
- Maková: smíchej mletý mák s moučkovým cukrem, mlékem a rozdrobenými piškoty.
- Tvarohová: spoj tvaroh se žloutkem, moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem.
- Vykynuté těsto rozděl na menší kousky. Každý kousek zplošti, dej dovnitř náplň a dobře uzavři.
- Buchty skládej těsně vedle sebe do vymazaného pekáče.
- Peč v předehřáté troubě na 180 °C asi 30–35 minut dozlatova.
- Po upečení posyp moučkovým cukrem a podávej lehce teplé.
Náhrady
Pokud nemáš všechny ingredience, můžeš udělat malé změny. Čerstvé droždí můžeš nahradit 7 g sušeného. Tvaroh lze vyměnit za ricottu a makovou náplň můžeš nahradit povidly nebo meruňkovou marmeládou.
Variace
Honzovy buchty můžeš připravit na mnoho způsobů. Pokud máš rád ořechy, přidej do náplně mleté vlašské ořechy. Můžeš také zkusit verzi s čokoládou nebo oříškovým krémem. Dětem se budou líbit i ovocné náplně, třeba s jablky a skořicí.
Vybavení
Na přípravu buchet se ti bude hodit:
- velká mísa na těsto
- kuchyňská váha nebo odměrka
- vařečka nebo robot s hnětacím hákem
- pekáč (nejlépe obdélníkový)
- mašlovačka na potření olejem nebo máslem
- sítko na moučkový cukr
Skladování
Nejlepší jsou čerstvé, ale můžeš je uchovat ve vzduchotěsné dóze při pokojové teplotě až 2 dny. Chceš je znovu nadýchané? Stačí je lehce ohřát v troubě nebo mikrovlnce.
Nejlepší tip
Klíčem je dobře vykynuté těsto. Nespěchej — čím déle necháš těsto kynout, tím nadýchanější a jemnější budou tvoje Honzovy buchty.
Nejčastější dotazy a odpovědi
Mohu Honzovy buchty zmrazit?
Ano! Nejlépe je zmrazit hned po vychladnutí. Pak je stačí nechat rozmrazit při pokojové teplotě nebo jemně ohřát.
Mohu udělat menší buchty?
Určitě. Můžeš dělat menší kousky, jen zkrať dobu pečení o pár minut.
Jaké další náplně mohu použít?
Výborné jsou povidla, jahodová marmeláda, růžová zavařenina nebo ořechová náplň.

Honzovy buchty
- Prep Time: 90 minut
- Cook Time: 35 minut
- Total Time: 2 hodiny 5 minut
- Yield: cca 20 buchet
- Category: Dezert
- Method: Pečení
- Cuisine: Česká
Description
Klasické nadýchané české buchty plněné mákem nebo tvarohem, které provoní celou kuchyni. Skvělé k snídani nebo ke kávě.
Ingredients
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 100 g cukru moučka
- 42 g droždí
- 250 ml mléka
- 2 žloutky
- špetka soli
- 1 lžíce oleje
- Náplň 1 (máková):
- mletý mák
- cukr moučka
- trocha mléka
- piškoty
- Náplň 2 (tvarohová):
- 250 g tvarohu v alobalu
- 1 žloutek
- cukr moučka podle chuti
- 1 vanilkový cukr
Instructions
- Ohřejte mléko a rozpusťte v něm droždí s trochou cukru, nechte vzejít kvásek.
- Do mísy dejte mouku, cukr, sůl, žloutky, olej a kvásek, zpracujte hladké těsto. Nechte kynout asi 1 hodinu.
- Mezitím si připravte náplně: mák smíchejte s cukrem, mlékem a piškoty; tvaroh smíchejte s cukry a žloutkem.
- Z těsta vytvořte kousky, naplňte vybranou náplní a dobře zabalte.
- Skládejte buchty do vymazaného pekáče těsně vedle sebe.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30–35 minut dozlatova.
- Po upečení poprašte moučkovým cukrem a podávejte ještě vlažné.
Notes
- Do makové náplně můžete přidat i trochu rumu pro výraznější chuť.
- Buchty jsou nejlepší čerstvé, ale můžete je i ohřát druhý den.
Leave a Reply