Úvod
Pokud toužíš po rychlém a extra voňavém obědě, krémové toskánské noky jsou trefou do černého! Toto krémové jídlo plné italských chutí nadchne každého.
Proč si tento recept zamiluješ
Když jsem poprvé připravila krémové toskánské noky, okamžitě jsem se v myšlenkách přenesla do slunného Toskánska. Tento recept vznikl z touhy po letních večerech strávených s rodinou u dlouhého stolu, kde se smích mísí s vůní česneku a parmazánu. Miluji, že ho zvládnu připravit za méně než 30 minut a výsledek je jako z dobré italské trattorie. Moje děti ho milují pro jeho krémovou omáčku a manžel pro výraznou chuť salsiccie. Toto jídlo se u nás stalo nepostradatelným během víkendových večeří.
Ingredience
V této části najdeš všechny suroviny, které budeš potřebovat k přípravě tohoto voňavého jídla.
- 300 g salsiccie (italská syrová klobása)
- 3 stroužky česneku, prolisované
- 200 ml suchého bílého vína
- 200 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 350 ml smetany 33 %
- 2–3 lžíce sušených rajčat nakrájených na proužky
- 600 g hotových noků
- 150 g čerstvého špenátu
- 60 g strouhaného parmazánu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Instrukce
Krok za krokem ti ukážu, jak připravit krémové toskánské noky snadno a rychle.
- Na velké pánvi opeč salsiccii a rozdrob ji na malé kousky.
- Přidej prolisovaný česnek a krátce osmahni, až začne vonět.
- Přilij bílé víno a nech částečně odpařit.
- Přidej vývar a smetanu, dobře promíchej.
- Vmíchej sušená rajčata a noky, vař asi 5 minut, dokud noky nezměknou a nenasáknou chutě omáčky.
- Přidej špenát a míchej, dokud nezavadne.
- Vmíchej parmazán, dochuť solí a pepřem.
- Podávej horké, s extra parmazánem navrchu.
Náhrady
Občas nemáme všechny suroviny doma, proto zde najdeš tipy na náhrady.
- Místo salsiccie můžeš použít kvalitní syrovou klobásu nebo chorizo.
- Sušená rajčata lze nahradit čerstvými cherry rajčátky.
- Pokud se vyhýbáš vínu, použij více vývaru.
- Smetanu 33 % můžeš vyměnit za 30 %, ale omáčka bude méně hustá.
Variace
Pokud rád/a experimentuješ, tady je pár nápadů, jak krémové toskánské noky obměnit.
- Přidej pár lístků čerstvé bazalky před podáváním.
- Vmíchej špetku chilli vloček, pokud máš rád/a pikantní jídla.
- Místo noků použij krátké těstoviny, například gnocchetti sardi.
- Přidej orestované žampiony pro bohatší chuť.
Vybavení
Tady zjistíš, co budeš k přípravě potřebovat.
- Velká hluboká pánev
- Dřevěná vařečka
- Nůž a prkénko
- Lis na česnek
- Struhadlo na sýr
Skladování
V této části poradím, jak nejlépe skladovat krémové toskánské noky.
Nejlépe chutnají hned po přípravě, ale pokud něco zbyde, můžeš je uchovat v lednici až 2 dny. Skladuj ve vzduchotěsné nádobě a ohřívej na pánvi nebo v mikrovlnce. Omáčka může zhoustnout, takže doporučuji přidat trochu mléka nebo vývaru při ohřívání.
Nejlepší tip
Pokud chceš, aby byla omáčka opravdu sametová, sundej pánev z plotny hned po přidání parmazánu. Díky tomu se sýr krásně rozpustí a nezhrudkovatí.
Nejčastější dotazy a odpovědi
Tady odpovídám na otázky, které tě mohou před přípravou napadnout.
Mohu si noky udělat domácí?
Ano! Domácí noky jsou skvělé, ale pokud chceš ušetřit čas, hotové noky z obchodu jsou super volba.
Mohu krémové toskánské noky zamrazit?
Nedoporučuji mrazení, protože smetanová omáčka se může srazit.
Lze použít jiný sýr?
Určitě! Můžeš vyzkoušet grana padano nebo pecorino romano, ale chuť se tím lehce změní.

Krémové toskánské noky
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 20 minut
- Total Time: 30 minut
- Yield: 4 porce
- Category: Hlavní chod
- Method: Restování
- Cuisine: Italská
Description
Lahodné a syté krémové noky inspirované toskánskou kuchyní, plné šťavnaté salsiccie, špenátu a parmezánu. Rychlá a elegantní večeře, která potěší celou rodinu.
Ingredients
- 300 g salsiccie
- 3 stroužky česneku, prolisované
- 200 ml suchého bílého vína
- 200 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 350 ml smetany 33 %
- 2–3 lžíce sušených rajčat, krájených na proužky
- 600 g noků
- 150 g čerstvého špenátu
- 60 g parmezánu, nastrouhaného
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Instructions
- Na pánvi opeč salsiccii, rozdrob ji na malé kousky.
- Přidej česnek a krátce osmahni.
- Přilij víno a nech částečně odvařit.
- Přidej vývar a smetanu, promíchej.
- Vmíchej sušená rajčata a noky, nech provařit asi 5 minut.
- Přidej špenát, míchej, dokud nezvadne.
- Vmíchej parmezán, dochuť solí a pepřem.
- Podávej horké, ideálně s extra parmezánem navrch.
Notes
- Pro vegetariánskou verzi můžeš vynechat salsiccii a přidat více zeleniny.
- Pokud nemáš sušená rajčata, můžeš použít čerstvá cherry rajčata.
Leave a Reply