Úvod
Bramborová vánočka babičky Olinky je výjimečná, nadýchaná a voňavá sváteční pletenka s bramborou, která dlouho zůstává měkká a chutná fantasticky při každém soustu.
Proč si tento recept zamiluješ
Když jsem poprvé ochutnala Bramborovou vánočku babičky Olinky u babičky mojí kamarádky v Česku, hned jsem věděla, že si musím tento recept přivést domů. Jemná, máslová střída, lehká sladkost a krásná citronová vůně mě okamžitě přenesly do vánočních rán, kdy celá rodina seděla u stolu a společně si krájela čerstvě upečenou vánočku. Díky přidané bramboře je vánočka zvlášť vláčná a vydrží dlouho měkká. Není to jen recept — je to vzpomínka na radost, rodinnou blízkost a na tu úžasnou vůni, která provoní celý dům.
Ingredience
Tato část ti pomůže připravit si všechny suroviny před pečením.
- 0,5 kg polohrubé pšeničné mouky (můžeš částečně nahradit celozrnnou)
- 125 g másla
- 25 g čerstvého droždí nebo 10 g sušeného
- 3 žloutky
- 70 g třtinového cukru
- 240 ml mléka
- 1 vařená brambora (cca 120 g)
- 1 lžíce vanilkového cukru
- kůra z 1 bio citronu
- špetka soli
- 3 lžíce drceného lněného semínka (volitelné)
- 70 g rozinek a brusinek
- 70 g blanšírovaných mandlí
- rumový nebo tonkový extrakt (dle chuti)
- 1 vejce na potření
Postup
Krok za krokem, jak upéct svou vlastní vánočku.
- Lehce ohřej mléko, rozmíchej v něm droždí a lžičku cukru, nech vzejít kvásek.
- Bramboru nastrouhej najemno.
- Do velké mísy nasyp mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru, žloutky, bramboru, lněné semínko, extrakt a kvásek.
- Přidej zbylé mléko a rozpuštěné (vychladlé) máslo. Vypracuj hladké, pružné těsto.
- Nakonec zapracuj rozinky, brusinky a mandle. Přikryj utěrkou a nech cca 1 hodinu kynout.
- Upleť klasickou vánočku, přesuň na plech s pečicím papírem a nech ještě 30 minut kynout.
- Potři rozšlehaným vejcem, případně posyp mandlemi.
- Peč v předehřáté troubě na 160 °C asi 40–50 minut dozlatova.
- Nech vychladnout a podávej například s máslem a domácí marmeládou.
Náhrady
Tady se dozvíš, jak si recept snadno přizpůsobit.
Pokud nemáš třtinový cukr, můžeš použít obyčejný bílý. Mandle lze nahradit vlašskými ořechy nebo pekany, brusinky sušenými meruňkami. Místo rumového extraktu se hodí vanilkový. Pokud chceš méně sladkou verzi, uber asi 20 g cukru.
Variace
Podívej se, jak si můžeš klasickou vánočku obměnit.
Můžeš přidat pomerančovou kůru nebo jemně nasekané kandované ovoce pro ještě svátečnější chuť. Někteří do těsta přidávají i kousky čokolády. Pro veganskou verzi vyměň máslo za rostlinnou margarínu a žloutky za jablečné pyré.
Vybavení
Připrav si potřebné náčiní, ať jde práce od ruky.
- Velká mísa na těsto
- Struhadlo na bramboru
- Štětec na potírání vajíčkem
- Plech na pečení
- Pečicí papír
- Odlivka a váha
Skladování
Jak vánočku nejlépe uchovat, abys si ji užil co nejdéle?
Po úplném vychladnutí ji zabal do lněné utěrky nebo ulož do uzavíratelné nádoby při pokojové teplotě — vydrží asi 4 dny. Můžeš ji také zmrazit — nakrájej na plátky, zabal a dej do mrazáku až na 2 měsíce. Před podáváním nech rozmrazit při pokojové teplotě.
Nejlepší tip
Pokud chceš, aby vánočka byla ještě nadýchanější, nespěchej s hnětením. Věnuj mu alespoň 15 minut a výsledek tě příjemně překvapí.
Nejčastější otázky a odpovědi
Mohu připravit vánočku den předem?
Ano, těsto můžeš připravit večer, dát do lednice a ráno uplést a upéct.
Je brambora nutná?
Ano, právě díky ní je vánočka vláčná a déle čerstvá.
Co dělat, když těsto nechce kynout?
Zkontroluj, zda mléko nebylo příliš horké — mohlo zabít droždí. Zkus dát mísu na teplejší místo.

Bramborová vánočka babičky Olinky
- Prep Time: 90 minut
- Cook Time: 50 minut
- Total Time: 2 hodiny 20 minut
- Yield: 1 velká vánočka
- Category: Pečivo
- Method: Pečení
- Cuisine: Česká
Description
Nadýchaná a vláčná vánočka podle receptu babičky Olinky, obohacená o vařenou bramboru, sušené ovoce a mandle. Skvělá na vánoční snídani nebo sváteční stůl!
Ingredients
- 0,5 kg polohrubé pšeničné mouky (můžete nahradit zčásti celozrnnou)
- 125 g másla
- 25 g čerstvého droždí nebo 10 g sušeného
- 3 žloutky
- 70 g třtinového cukru
- 240 ml mléka
- 1 vařená brambora (cca 120 g)
- 1 lžíce vanilkového cukru
- Kůra z 1 bio citronu
- Špetka soli
- 3 lžíce drcených lněných semínek (volitelné)
- 70 g hrozinek a brusinek
- 70 g blanšírovaných mandlí
- Extrakt rumu nebo tonky (dle chuti)
Instructions
- Mléko lehce ohřejte a rozmíchejte v něm droždí s lžičkou cukru, nechte vzejít kvásek.
- Bramboru nastrouhejte najemno.
- Do mísy dejte mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru, žloutky, bramboru, semínka, extrakty a kvásek.
- Přilijte zbylé mléko a rozpuštěné (vychladlé) máslo, vypracujte hladké těsto.
- Zapracujte hrozinky, brusinky a mandle. Přikryjte a nechte kynout cca 1 hodinu.
- Upleťte vánočku, položte na plech s pečícím papírem a nechte ještě 30 minut kynout.
- Potřete rozšlehaným vejcem, případně posypte mandlemi.
- Pečte na 160 °C asi 40–50 minut dozlatova.
- Nechte zchladnout a podávejte třeba s máslem a domácí marmeládou.
Notes
- Můžete použít i jiný druh sušeného ovoce podle chuti.
- Pokud chcete více vláčnou strukturu, přidejte více brambory.
Leave a Reply