Úvod
Pečená kachna s knedlíky a červeným zelím na víně je klasické jídlo, které tě přenese přímo do útulné české hospody. Voňavé maso, nadýchané knedlíky a jemně sladké zelí tvoří nezapomenutelnou kombinaci.
Proč si tento recept zamiluješ
Tento recept miluji, protože mi připomíná zimní rodinné obědy. Pamatuji si, jak babička pekla podobnou kachnu a celý dům provoněl česnekem, tymiánem a křupavou kůrčičkou. K tomu měkké knedlíky, které dokonale nasákly omáčku z masa, a zelí, které svojí sladkokyselou chutí krásně vyvažovalo tučnost masa. Toto jídlo okamžitě navodí sváteční, hřejivou atmosféru.
Ingredience
V této části najdeš vše, co potřebuješ k přípravě tohoto výjimečného jídla.
Pečená kachna
- 4 kachní stehna
- 1 lžička kmínu
- 4 stroužky česneku
- 1 svazek tymiánu
- špetka soli
Červené zelí na víně
- 1 malá hlávka červeného zelí
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce cukru krupice
- 100 ml červeného vína
- 2 jablka
- 1 lžíce vinného octa
- špetka soli
- špetka mletého pepře
Houskové knedlíky
- 2 housky (nejlépe den staré)
- 500 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 10 g droždí
- 0,5 lžičky cukru
- 250 ml vlažného mléka
- 1 lžíce oleje (na vymazání mísy)
- špetka soli
Instrukce
Tady najdeš podrobný postup, jak připravit všechny části tohoto pokrmu.
- Předehřej troubu na 160 °C. Stehna osol, potřete česnekem, posyp kmínem a tymiánem. Dej do pekáče, podlij trochou vody, přikryj a peč 2 hodiny. Poté odklop a peč do zlatavé kůrčičky.
- Cibuli a zelí nakrájej, jablka nastrouhej. Na oleji orestuj cibuli s cukrem, přidej zelí, jablka, víno a ocet. Osol, opepři a dusti přibližně 40 minut.
- Housky nakrájej na kostičky. Droždí rozmíchej s cukrem a mlékem, nech vzejít kvásek. Přidej mouku, vejce, sůl a housky. Vypracované těsto nech kynout asi 45 minut.
- Z těsta vytvoř dva válečky, vař ve vroucí osolené vodě asi 20 minut.
- Podávej kachnu s teplým zelím a nakrájenými knedlíky.
Náhrady
Pokud nemáš červené zelí, můžeš použít bílé, ale bude méně sladké. Červené víno lze nahradit jablečnou šťávou. Houskové knedlíky můžeš nahradit například bramborovými.
Variace
Chceš výraznější chuť? Přidej do zelí pár hřebíčků nebo špetku skořice. Do kachny můžeš přidat nastrouhanou pomerančovou kůru, která masu dodá jemný citrusový nádech.
Vybavení
Na přípravu tohoto receptu budeš potřebovat:
- Pekáč nebo zapékací misku
- Hrnec na vaření knedlíků
- Prkénko a ostrý nůž
- Mísu na těsto
Skladování
Kachnu můžeš skladovat v lednici až 3 dny. Knedlíky jsou nejlepší čerstvé, ale můžeš je zamrazit a později ohřát v páře nebo mikrovlnce. Zelí vydrží ve sklenici v lednici až 5 dní.
Nejlepší tip
Během pečení několikrát polij kachnu výpekem – maso bude šťavnatější a kůrka krásně křupavá.
Nejčastější otázky a odpovědi
Můžu použít celou kachnu místo stehen?
Ano, ale celá kachna potřebuje delší dobu pečení, přibližně 3 hodiny.
Jak poznám, že jsou knedlíky hotové?
Nejlépe rozkroj jeden knedlík – pokud uvnitř není syrové těsto, jsou hotové.
Můžu připravit zelí den předem?
Ano, a dokonce je to lepší! Chutě se přes noc krásně rozleží.

Pečená kachna s houskovými knedlíky a zelím na víně
- Prep Time: 45 minut
- Cook Time: 2 hodiny 40 minut
- Total Time: 3 hodiny 25 minut
- Yield: 4 porce
- Category: Hlavní chod
- Method: Pečení
- Cuisine: Česká
Description
Tradiční český recept na šťavnatou pečenou kachnu podávanou s houskovými knedlíky a červeným zelím na víně. Perfektní slavnostní jídlo!
Ingredients
- Pečená kachna:
- 4 ks kachní stehna
- 1 lžička kmínu
- 4 stroužky česneku
- 1 svazek tymiánu
- špetka soli
- Červené zelí na víně:
- 1 malá hlávka červeného zelí
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce cukru krupice
- 100 ml červeného vína
- 2 jablka
- 1 lžíce vinného octa
- špetka soli
- špetka mletého pepře
- Houskové knedlíky:
- 2 housky (den staré)
- 500 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 10 g droždí
- 0,5 lžičky cukru
- 250 ml vlažného mléka
- 1 lžíce oleje (na vytření mísy)
- špetka soli
Instructions
- Předehřejte troubu na 160 °C. Osolte stehna, potřete česnekem, posypte kmínem a tymiánem. Dejte do pekáče, podlijte trochou vody a pečte přikryté 2 hodiny, pak odkryjte a dopečte dozlatova.
- Na zelí nakrájejte cibuli a zelí, jablka nastrouhejte. Na oleji orestujte cibuli s cukrem, přidejte zelí, jablka, víno a ocet. Osolte, opepřete a duste cca 40 minut.
- Na knedlíky nakrájejte housky. V míse smíchejte droždí, cukr a mléko, nechte vzejít kvásek. Přidejte mouku, vejce, sůl a housky, vypracujte těsto. Nechte kynout cca 45 minut. Z těsta vytvořte 2 válečky a vařte ve vroucí osolené vodě asi 20 minut.
- Podávejte kachnu s teplým zelím a nakrájenými knedlíky.
Notes
- Pokud chcete ještě výraznější chuť, přidejte do zelí pár kuliček nového koření nebo bobkový list.
- Knedlíky lze připravit i předem a ohřát v páře.
Leave a Reply