Úvod
Špízy z hlívy ústřičné jsou chutnou, lehkou a voňavou volbou na gril nebo rychlou večeři. Skvěle kombinují křupavost, hloubku chuti a zdravé ingredience.
Proč si tento recept zamiluješ
Tyto špízy mi připomínají letní setkání na chatě u babičky. Pamatuji si, jak jsme společně sbírali hlívy v lese a potom je připravovali na grilu. Vůně čerstvých bylinek a česneku se linula celou zahradou. Toto jídlo vždy vykouzlí úsměv na tváři a navodí pocit pohody. Miluji ho pro jeho jednoduchost a neuvěřitelnou chuť, která potěší každého.
Ingredience
V této části najdeš vše, co potřebuješ k přípravě dokonalých špízů z hlívy.
- Menší hlavičky hlívy (cca 8–10 kusů)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžíce tamari
- 1 lžička rýžového sirupu
- 1 lžička pasty gochujang
- 1 lžička sezamových semínek
- Několik větviček tymiánu
- Několik větviček rozmarýnu
- 1 lžička oregana
- Směs koření (například holy veggie nebo vlastní oblíbená)
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl podle chuti
- Půl skleničky vody
- Dřevěné nebo kovové špejle
Instrukce
Tady se krok za krokem dozvíš, jak připravit ty nejlepší špízy.
- Připrav marinádu: smíchej tamari, rýžový sirup, pastu gochujang, česnek, olivový olej, vodu, směs koření a sůl.
- Napíchej hlívy na špejle.
- Důkladně je potřete připravenou marinádou.
- Posyp čerstvými bylinkami a sezamem.
- Nech odležet alespoň 15 minut, aby houby natáhly chuť.
- Griluj nebo smaž na pánvi 4–5 minut z každé strany, dokud nejsou zlatavé.
- Podávej hned, nejlépe teplé.
Náhrady
Pokud ti některé ingredience chybí, můžeš je snadno nahradit.
- Tamari můžeš nahradit běžnou sójovou omáčkou.
- Rýžový sirup vyměň za med nebo javorový sirup.
- Pastu gochujang můžeš nahradit čili pastou nebo sladkou paprikou.
- Hlívu můžeš nahradit portobello nebo klasickými žampiony.
Variace
Rád experimentuješ? Zde jsou tipy, jak recept obměnit.
- Přidej do marinády trochu limetkové šťávy pro svěží chuť.
- Před podáváním posyp špízy nasekanými kešu oříšky.
- Vydatnější verze: prokládej hlívu kousky cukety, papriky nebo tofu.
Vybavení
Seznam vybavení, které ti přípravu usnadní.
- Gril nebo grilovací pánev
- Miska na marinádu
- Štětec na potírání
- Dřevěné nebo kovové špejle
- Ostrý nůž
Skladování
Zjisti, jak špízy skladovat, aby zůstaly co nejdéle čerstvé.
- Nejlepší jsou hned po přípravě.
- Pokud zbudou, skladuj je v lednici až 2 dny v uzavíratelné nádobě.
- Ohřívej na pánvi nebo v troubě na 180 °C asi 5 minut.
Nejlepší tip
Tajemství dokonalých špízů je v marinádě. Čím déle necháš hlívu odležet (minimálně 15 minut, ale klidně i hodinu), tím budou chutnější a šťavnatější.
Nejčastější dotazy a odpovědi
V této části najdeš odpovědi na nejčastější otázky k receptu.
Mohu špízy připravit den předem?
Ano, můžeš je naložit a nechat v lednici, a ugrilovat nebo osmažit až druhý den.
Jsou špízy z hlívy veganské?
Ano, celý recept je 100% veganský.
Jaké jiné houby mohu použít?
Výborně se hodí i žampiony nebo shimeji.
Mohu je upéct v troubě?
Ano, peč je na 200 °C asi 15–20 minut, v polovině otoč.

Hlívové špízy
- Prep Time: 15 minut
- Cook Time: 10 minut
- Total Time: 25 minut
- Yield: 4 porce
- Category: Hlavní chod
- Method: Grilování
- Cuisine: Česká
Description
Šťavnaté hlívové špízy s aromatickou marinádou, bylinkami a sezamem. Skvělé na gril nebo pánev, ideální letní pochoutka!
Ingredients
- menší hlavičky hlívy
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžíce tamari
- 1 lžička rýžového sirupu
- 1 lžička gochujangu
- sezamové semínko
- tymián
- rozmarýn
- oregáno
- směs koření holy veggie
- olivový olej
- sůl
- půl skleničky vody
Instructions
- Připravte marinádu smícháním tamari, rýžového sirupu, gochujangu, česneku, olivového oleje, vody, koření a soli.
- Hlívy napíchněte na špejle.
- Potřete je připravenou marinádou a posypte bylinkami a sezamem.
- Nechte chvíli odležet (ideálně 15 minut).
- Grilujte nebo pečte na pánvi z každé strany 4–5 minut do zlatova.
- Podávejte ihned, teplé.
Notes
- Pokud nemáte gochujang, můžete použít jinou fermentovanou chilli pastu.
- Špízy chutnají skvěle i studené jako součást salátu.
Leave a Reply