Úvod
Banánový chléb s krémem je voňavý, vláčný moučník, který spojuje sladkost zralých banánů s jemným, lehce sladkým krémem z čerstvého sýra a javorového sirupu. Skvělý na snídani, svačinu i jako dezert.
Proč si tento recept zamiluješ
Tento recept pro mě znamená vzpomínku na líná sobotní rána strávená s rodinou. Když se po bytě rozléhal sladký banánový vůně, věděla jsem, že nás čeká speciální den. Banánový chléb jsem vždy pekla s mamkou — já mačkala banány a ona připravovala krém. Potom jsme ještě teplý chléb krájeli na silné plátky a jedli ho se smíchem, zapíjeli ho kakaem. Dnes, když ho peču sama, cítím, že se vracím zpět do těch bezstarostných chvil. Díky krému je ještě jemnější a výjimečnější.
Ingredience
Tady najdeš vše, co potřebuješ na přípravu nadýchaného chleba a jemného krému.
Na chléb
- 250 g čerstvého sýra (např. gervais natural)
- 60 g másla
- 150 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 3 hodně zralé banány (hnědé slupky jsou ideální)
- 300 g celozrnné pšeničné mouky
- 1,5 lžičky prášku do pečiva (vinný kámen)
- 0,5 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- pár kapek vanilkového extraktu
- hrst nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů
Na krém
- 625 g čerstvého sýra (gervais natural)
- 100 g javorového sirupu
Instrukce
Krok za krokem, aby ti šel recept snadno a bez stresu.
- Předehřej troubu na 170 °C. Vylož formu na chléb pečicím papírem a lehce ji vymaž.
- Ve velké míse vyšlehej sýr, máslo a cukr do hladké pěny.
- Přidej vejce, vanilkový extrakt a rozmačkané banány. Dobře promíchej.
- Přisyp mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl a nakonec ořechy. Spoj do hladkého těsta.
- Nalij těsto do formy a peč 50–60 minut, dokud špejle zapíchnutá doprostřed nevyjde čistá.
- Nech úplně vychladnout.
- Mezitím připrav krém: vyšlehej sýr s javorovým sirupem do hladké a jemné konzistence.
- Vychladlý chléb podélně rozkroj, naplň částí krému a zbytkem pomaž vrch.
- Nakrájej a podávej. Uchovávej v chladu.
Náhrady
Nemáš doma všechny suroviny? Tady jsou nápady, čím je můžeš nahradit.
- Celozrnnou mouku můžeš nahradit běžnou pšeničnou nebo špaldovou.
- Místo javorového sirupu použij med nebo sirup z agáve.
- Ořechy můžeš vynechat, nebo použít mandle či lískové ořechy.
Variace
Ráda si s tímto receptem hraju a zkouším různé kombinace.
- Přidej do těsta kousky hořké čokolády pro ještě dezertnější verzi.
- Povrch můžeš posypat opraženými ořechy nebo kokosovými lupínky.
- Místo krému můžeš použít arašídové máslo nebo domácí džem.
Vybavení
Co budeš potřebovat, aby šlo pečení hladce.
- Forma na chléb (cca 25 cm)
- Mísa na míchání
- Šlehač nebo metlička
- Stěrka
- Ostrý nůž
Skladování
Aby chléb zůstal čerstvý a vláčný, skladuj ho v lednici v uzavřené nádobě. Vydrží tak 3–4 dny. Můžeš ho také zamrazit (bez krému), a po rozmrazení potřít čerstvým krémem.
Nejlepší tip
Používej co nejzralejší banány — čím tmavší slupka, tím sladší chuť a lepší vláčnost chleba.
Nejčastější otázky a odpovědi
Tady odpovídám na nejčastější dotazy.
Mohu chléb připravit bez ořechů?
Ano, ořechy jsou volitelné. Chléb bude měkčí a jemnější.
Lze si krém připravit předem?
Ano, můžeš ho udělat den předem a uchovat v lednici. Před použitím ho lehce promíchej.
Mohu použít jiné sladidlo?
Ano, můžeš použít med, sirup z agáve nebo kokosový cukr.

Banánový chléb s krémem
- Prep Time: 20 minut
- Cook Time: 60 minut
- Total Time: 1 hodina 20 minut
- Yield: 1 chléb (cca 10 porcí)
- Category: Dezert
- Method: Pečení
- Cuisine: Mezinárodní
Description
Nadýchaný a vláčný banánový chléb s jemným sýrovým krémem slazeným javorovým sirupem. Skvělý na snídani nebo jako dezert.
Ingredients
- Na chléb:
- 250 g čerstvého sýru (např. gervais natural)
- 60 g másla
- 150 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 3 zralé banány (hnědé)
- 300 g celozrnné pšeničné mouky
- 1,5 lžičky prášku do pečiva (vinný kámen)
- 0,5 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- vanilkový extrakt
- hrst nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů
- Na krém:
- 625 g čerstvého sýru (gervais natural)
- 100 g javorového sirupu
Instructions
- Předehřejte troubu na 170 °C. Vymažte a vyložte formu na chléb.
- Utřete sýr s máslem a cukrem dohladka. Přidejte vejce, vanilkový extrakt a rozmačkané banány.
- Vmíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl a nakonec nasekané ořechy.
- Nalijte těsto do formy a pečte 50–60 minut, dokud špejle nevyjde čistá. Nechte zcela vychladnout.
- Na krém vyšlehejte sýr s javorovým sirupem do hladké konzistence.
- Chléb podélně rozkrojte, naplňte a pomažte krémem mezi vrstvy.
- Podávejte nakrájené, uchovávejte v chladu.
Notes
- Pokud nemáte javorový sirup, můžete použít med nebo agávový sirup.
- Banánový chléb chutná skvěle i bez krému, pokud preferujete méně sladkou verzi.
Leave a Reply